Cesar Millan ja koirasudet

Eriäviä mielipiteitä herättävä koirakouluttaja, koirakuiskaaja Cesar Millan perehtyi yhdessä Dog Whisperer -sarjansa jaksossa koirasusiin. Millan kertoo tuntevansa koirat - ei susia - joten hän otti mukaansa susiasiantuntija Jennifer McCarthyn. Ottamatta kantaa Cesarin koulutusmedoteihin, tahdon jakaa ajatukseni tuosta kyseisestä jaksosta ja sen vaikutuksesta ihmisten mielipiteisiin koirasusista ja niiden pidosta lemmikkeinä.

Wolf-Dogs - Out of the Wild -nimisessä jaksossa Cesar Millan ei itse juuri korjaa ongelmia, joista ihmiset susisekoitustensa kanssa kärsivät. Sen sijaan hän pysyttelee taka-alalla, kun susiekspertti Jennifer McCarthy ottaa kantaa sarjassa esiintyvien henkilöiden koirasusiongelmiin. Omaan silmääni jakson ensimmäinen ja viimeinen koirasusi ovat matalaprosenttisia, ja keskimmäinen vaikuttaa mid contentilta, suurin piirtein puolisudelta. Jaksossa matalaprosenttisista koirasusista puhutaan kuin ne olisivat lähes susia - kaukana tavallisesta koirasta, vaikkakin todellisuudessa matalaprosenttiset koirasudet eivät juuri sutta muistuta ulkonäöltään kuin luonteeltaankaan, ja ne käyttäytyvät enemmän koiramaisesti kuin susimaisesti, vaikka niissä joitain susipiirteitä saattaakin esiintyä. Jaksossa kuitenkin kehotetaan kohtelemaan mitä tahansa koirasutta enemmän sutena kuin koirana. Suuri osa jaksossa esiintyvistä ihmisistä nimittää koirasusia susihybrideiksi. Termi on väärä, sillä hybridi on kahden eri lajin risteytys, ja koiran on todettu olevan suden alalaji. Näin ollen koiran ja suden risteytys ei ole hybridi, toisin kuin esim. koiran ja shakaalin risteytys. Kaiken huippu on se, että itse Cesar kutsuu jaksossa esiintyviä eläimiä muutaman kerran susiksi.


Jaksossa väitetään, että suden ja koiran risteytys on hämmentynyt eläin, joka ei tiedä, pitäisikö sen seurata luonnollisia vaistojaan vai käyttäytyä kuin lemmikkikoira. En itse usko tähän teoriaan, sillä koiraeläimen hämmentyneisyys johtuu lähinnä siitä, ettei se ymmärrä ihmiseltä saamiaan viestejä (toisin sanoen ihminen ei kommunikoi koiralle selkeästi eikä ole johdonmukainen). Kyseenalaistan etenkin termin 'domestic instincts', jonka voisi vapaasti suomentaa ehkä 'kesyvaistoiksi'. Millaisia ovat kesyt vaistot? Lievempiä versioita luonnollisista vaistoista? (Koira)susivihaajien keskuudessa yleinen väite "koirasudet ovat arvaamattomia" sanotaan myös jaksossa. Väitettä ei useassa tapauksessa osata edes perustella. Mitä tuolla arvaamattomuudella oikein tarkoitetaan? Vahvaa metsästysviettiäkö? Sitä, että koira voi yhtäkkiä lähteä jäniksen perään ennen kuin ihminen ehtii sitä edes huomata? Mielestäni koirasusien ruumiinkieli kertoo enemmän kuin tavallisten koirien. Mikäli sitä osaa lukea edes nimeksi, ei koirasusi vaikuta arvaamattomalta. Sama metsästysviettisyys löytyy mm. metsästyskoirista, mutta ne on jalostettu toimimaan meidän hyväksemme. Joten millä muulla sanallakaan koirasuden toimintaa kuvailisi, kuin "arvaamaton", vai?


Täytyy toki pitää mielessä, että jakso on saatettu tarkoituksella tehdä koirasusia demonisoivaksi Yhdysvalloissa riehuvan koirasusibuumin lieventämiseksi. Jakson loppusanoma onkin selkeä "älkää risteyttäkö näitä eläimiä." On aivan totta, ettei koirasusi ole jokaiselle soveltuva lemmikki. Mielestäni kuitenkin riittäisi, että koirasusien kanssa elämisestä ja sen vaatimuksista kerrottaisiin totuudenmukaisesti, ja että ihmisiä valistettaisiin koirasusista yleisesti. Jakso antaa kuvan, että mikä tahansa hiukan susimaisempi koira on/voi olla koirasusi, mikä pahentaa sitä, mikä oman kokemukseni mukaan on juuri Yhdysvalloissa koirasusien kohdalla pahin ongelma. Jakson alussa kerrotaan, että puhtaita susia kaupataan koirasusina, sillä susien omistaminen ja kauppaaminen on (monissa osavaltioissa/ilman vaikeasti saatavaa lupaa) laitonta. Olen itse ollut sivullisena myös USA:n koirasusipiireissä, ja kokemukseni on juuri päinvastainen: matalaprosenttisia, ja pahimmassa tapauksessa täysin tavallisia sekarotuisia koiria mainostetaan korkeampiprosenttisina koirasusina. Ei ole tavatonta nähdä kuvaa husky/saksanpaimenkoirasekoituksen näköisestä eläimestä ja sen yllä tekstiä, joka väittää eläimen olevan 98% susi. Kerrotaan, kuinka mukavaa elämä sen kanssa on, ja kuinka rakastava lemmikki ko. eläin on perheelle, ja kuinka se tulee perheen lasten kanssa toimeen loistavasti suojellen heitä. Tämä taas johtaa siihen, että koirasusiin perehtymätön ihminen menee ostamaan itselleen koirasutta, saakin aivan oikean koirasuden, jossa prosentteja saattaa olla yli puolet, eikä pärjää eläimen kanssa. Koirasusi päätyy löytöeläintaloon ja pahimmassa - valitettavasti myös erittäin yleisessä tapauksessa - lopetetaan.

Olisi kai väärin olla antamatta ihmisten muodostaa omaa mielipidettään, joten olkaa hyvät, kyseinen jakso löytyy alta. Suosittelen kuitenkin suhtautumaan siihen ja siitä saatavaan "tietoon" erittäin kriittisesti ja samanlaisella varauksella kuin susi suhtautuu ihmiseen. Mikäli toiveena on saada totuudenmukaista tietoa koirasusista ja niiden kanssa elämisestä, on parasta mennä suoraan sellaisen omistavan ihmisen juttusille. He osaavat yleensä myös kertoa susiprosenteista ja muusta koirasusia yleisesti koskevasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti